Het streetfood in India: telkens weer een gok


IndiĆ«rs zijn net als wij dol op kleine snacks en streetfood. Overal waar je komt staan karren met eten, rijdende frietpannen en sapjesmachines. De prijzen spotgoedkoop. Je kunt je natuurlijk afvragen of het slim is om op straat te eten in India, maar wonder boven wonder hebben wij geen serieuze ‘delhi belly’ gekregen. De gok was het waard, we hebben ongelofelijk lekker eten ontdekt.

Schuilen voor de moessonregen bij een van de eetkraampjes op het strand van Mumbai.


Een aantal tips voor het eten van streetfood in India: 
  • Raak gewend aan het eten. Ga niet vanuit het vliegtuig meteen naar het eerste beste straattentje. Laat je maag en darmen eerst aan de kruiden, specerijen en grote hoeveelheid olie wennen.
  • Eet alleen waar het druk is. Staan er families, groepen collega’s of locals dan sluit je aan achteraan de rij. Staat er alleen een straathond met drie poten je grommend aan te staren, dan loop je door.
  • Kijk in de keuken. Het voordeel van straattentjes is dat je kunt rondneuzen in de keuken. Is het frituurvet schoon? Kan de kok zijn handen schoonmaken? Kunnen vliegen of kakkerlakken makkelijk bij het eten?
  • Eet geen vlees. Straattentjes hebben vaak geen koelkast, dus eet geen vlees en al helemaal geen vis als het niet direct aan de zee ligt.
  • Bij twijfel, niet opeten. Heb je je eten gekregen, maar ruikt het niet koosjer, of wordt op het laatste moment je rietsuikersapje met kraanwater aangemaakt (overkwam ons) betaal dan netjes en geef het weg aan iemand met een sterkere maag die er nog hongeriger uitziet dan jezelf.

En dan nu een selectie van snacks en streetfood!

Indian pizza: poha rijst met drie sausjes, limoensap, kruiden, krokantjes op een flinterdun stuk gefrituurd brood.

De pizzabakker aan het werk. Indian Pizza: the breakfast of champs.

Samosa: gefrituurd deeg met daarin aardappel, kikkererwten, erwten, ui en pikante kruiden.

Vada pav: heftig gekruid aardappel kroketje op een wit broodje voor 5 cent. 
Bread pakora of pattie: boterhammen belegd met aardappel, door een beslag gehaald en gefrituurd. 

Dosa: Een pannenkoek gemaakt een gefermenteerd beslag van rijst en zwarte linzen. Geserveerd met kokoschutney, dhal en sambal.
Dosa gevuld met aardappel masala, paprika en geschaafde rode biet.
Geen bezoek aan India is compleet zonder chai. 
Gol gappe: een hol chipje (links) wordt gevuld met een klein beetje aardappelpuree en verder vol gegoten met bouillon of saus naar keuze (rechts). Bijvoorbeeld munt, groene peper of zoet/zuur.

Sabudana Vada: Bolletjes van cassave, gebonden met aardappel en kruiden en dan gefrituurd. Met een frisse komkommersalsa en een groene peperchutney.

Vers warm naanbrood met stoofvlees van geit bij het wereldberoemde Karim’s in Delhi.

Paneer tika masala: satƩ van gemarineerde blokjes paneerkaas, geserveerd met muntsaus en kokoschutney.

Aloo jeera: Gebakken aardappeltjes met kummel. Daarbij ingemaakte ui en een fris muntsausje.

Dhal puri: gevulde chipjes met yoghurt, linzen en koriander. Bomvol smaak, licht en fris.

Twee gerechten met dezelfde ingrediƫnten, Sev puri (pikant) en Bhel puri (zoet): Gepofte rijst met koriander, mango, aardappel, vermicelli en chutney. Met ronde stukjes gefrituurd brood als lepel.

Nogmaals sev puri, op het strand van Mumbai.


Verse kokosmakronen voor in de trein.

Kulfi: ijsjes van gecondenseerde melk met suiker

Bananen en chocolade lassie met kokos. 
Barf ka gola: geschaafd ijs met verschillende zoete siropen. Deze is met paan (betelblad) sinaasappel en rozen.

Sharbat: koud drankje van natuurlijk rozen extract en gemalen amandel.

Kiki en Mathieu

Volg ons op onze reis rond de wereld.

2 opmerkingen:

  1. Wat een overweldigende contrasten in India! Mooi om te zien en te lezen. Dit hadden jullie niet mogen missen tijdens jullie reis… Van dat streetfood krijg ik trek, ziet er goed uit. Ik ga snel een boterham met kaas smeren ;) X Anouk

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De foto's in deze post maken mijn vegetarische hart blij :-D Mooie verhalen weer allemaal! Klinkt enorm indrukwekkend. Geniet nu fijn van Sri Lanka! Ik kijk ernaar uit om over jullie volgende avonturen te lezen :-) xxxx Marlein

    BeantwoordenVerwijderen