Het eten in India: elke keer een feest

Voordat we naar India kwamen, waren we niet echt bekend met de Indiaanse keuken. Verder dan kip tandoori, naan en curry kwamen we eigenlijk niet. Maar er is zo veel meer, en wat zijn we verrast en wat hebben we lekker gegeten! 80% van de gerechten op de menu kaarten kenden we in het begin niet, daarom een kleine uitleg van wat wij hebben gegeten en geleerd.

Om te beginnen hebben verschillende godsdiensten in India een grote invloed op de keuken. De hindoes eten geen koe, de moslims eten geen varken, de boeddhisten eten helemaal geen vlees. Oftewel, op een paar kip- en geitgerechten na zijn bijna alle Indiase gerechten vegetarisch. Vis hebben we eigenlijk nergens op de kaart gezien.

Als we niet bij straattentjes aten dan aten we bij restaurants die ons deden denken aan kantines. Sobere en simpele vreetschuren waar gezinnen en hard werkende mannen snel naar binnen wippen om wat te eten. Dit soort tenten vonden we in elke stad. Het is er altijd druk, levendig en het eten is spotgoedkoop! Zo aten en dronken we gemiddeld voor 3 tot 4 euro ons buikje helemaal tot de nok toe vol.

Een klassieke kantine, net na de lunch dus lekker rustig.

And so it begins...


Zodra je gaat zitten worden er twee grote borden voor je rijst en curries, twee kleine borden voor het brood, twee bekers water (niet drinken), een bord met gesneden rode ui, limoen en als je geluk had wat groene pepertjes op tafel gezet. Men neemt je bestelling op en binnen 10 minuten staat de hele tafel vol eten. Als je uitgegeten bent, komen er twee bakjes op tafel, Ć©Ć©n met suiker en Ć©Ć©n met anijszaad. Met een lepel neem je van allebei wat in je hand en dan, hup in je mond als een soort toetje.

En dan het eten… Iets wat op bijna elke menukaart staat is de Thali. Het heeft wat weg van de Nepaleese Dal Bhat. Alleen krijg je hier in India nog meer kleine gerechtjes, is het heftiger gekruid en zal er altijd yoghurt en brood bij zitten. Verschillende soorten brood, dat je gebruikt als bestek en waarmee je lekker kan dippen in alle chutneys, curries en sauzen die op je bord liggen.

Klassieke Thali met in elk bakje een andere smaak: zoet, zuur, zout, hartig, fris en fruitig.

Bij de all you can eat kantine werd ons bord vanzelf bijgevuld door obers met pannen en emmertjes.

Deze thali stond binnen de minuut voor ons neus.



Elke thali kwam sowieso met een aardappelcurry en/of groentencurry, overgoten met een soort masala mix. Dit kan zijn curry masala, tiki masala, garam masala,  tandoori masala, enzovoorts. En elke masala en dus curry of saus is daardoor net even anders. Soms met meer kerrie, gember, noodmuskaat, kummel of anijs. En we kregen ook bij elke thali een klein zoetje als toetje.

Een Thali met vooral massala smaken en veel verschillende soorten brood

Thali's waren vaak groot genoeg om te delen.

We konden er geen genoeg van krijgen!


Wat je ook veel ziet op het menu is paneer. Paneer is een vegetarische kaas, zonder stremsel afkomstig uit de lebmaag, dus bijna iedereen in India mag het eten. De kaas is lekker romig en heeft iets weg van mozzarella met de structuur van malse kippendijen. We aten paneer van de bbq, met butter massala, met kokos en bij gebrek aan frietje oorlog en frietje speciaal, bedachten wij patatje paneer!

De obers keken er een beetje vreemd bij, maar wij vonden het lekker!



Mocht er geen thali op het menu staan, of we hadden heel veel honger dan bestelden we vrijwel altijd volgens hetzelfde patroon:

  1. Witte rijst, jeera rijst (gebakken rijst met kummel) of rijst biriyani.
  2. Iets met paneer, vaak paneer massala of kofte malaika.
  3. Iets met aardappel, vaak aloo jeera (gebakken aardappel met kummel).
  4. Raita; yoghurt met tomaat, ui, koriander en citroensap.
  5. Verschillende soorten brood, maar vaak chapati of naan.
  6. Een fles water en altijd een lime soda voor Mathieu.

Een klassiekertje! Biriyani rijst met ei, paneer tika masala, aloo jeera en kofte malaika.

De 'special' van restaurant Annapoorna; het groene was heel zout, het oranje was heel zoet en het rode heel pikant.
Gevulde tomaat met iets geels, paneer met ui, gedroogde pepertjes en naan

Raita, jeera rijst, naan en kofte malaika


Veel mensen vinden het eten in India eentonig, maar dat ligt echt aan wat je bestelt. Wij hebben met grote teugen genoten. Alleen om het eten willen we ooit een keer terug. Wat ook opviel, we hebben het eten van vlees geen moment gemist. Doordat je telkens verschillende gerechtjes bestelt, met verschillende smaken en structuren, wordt vlees echt overbodig.

Het toetje dat je bij de rekening krijgt, anijszaad en suiker in heel grof, grof en fijn. 
The end....







Kiki en Mathieu

Volg ons op onze reis rond de wereld.

2 opmerkingen:

  1. Nienke: "Jullie kunnen echt veel eten!"

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, het lijkt veel en zware kost, maar dat valt reuze mee. En we delen altijd.

      Verwijderen