Voordat we naar India kwamen, waren we niet
echt bekend met de Indiaanse keuken. Verder dan kip tandoori, naan en curry
kwamen we eigenlijk niet. Maar er is zo veel meer, en wat zijn we verrast en wat hebben we lekker gegeten! 80% van
de gerechten op de menu kaarten kenden we in het begin niet, daarom een kleine
uitleg van wat wij hebben gegeten en geleerd.
Om te beginnen hebben verschillende godsdiensten in India een
grote invloed op de keuken. De hindoes eten geen koe, de moslims eten geen
varken, de boeddhisten eten helemaal geen vlees. Oftewel, op een paar kip- en
geitgerechten na zijn bijna alle Indiase gerechten vegetarisch. Vis hebben we
eigenlijk nergens op de kaart gezien.
Als we niet bij straattentjes aten dan aten
we bij restaurants die ons deden denken aan kantines. Sobere en simpele
vreetschuren waar gezinnen en hard werkende mannen snel naar binnen wippen om
wat te eten. Dit soort tenten vonden we in elke stad. Het is er altijd druk,
levendig en het eten is spotgoedkoop! Zo aten en dronken we gemiddeld voor 3
tot 4 euro ons buikje helemaal tot de nok toe vol.
|
Een klassieke kantine, net na de lunch dus lekker rustig. |
|
And so it begins... |
Zodra je gaat zitten worden er twee grote
borden voor je rijst en curries, twee kleine borden voor het brood, twee bekers
water (niet drinken), een bord met gesneden rode ui, limoen en als je geluk had
wat groene pepertjes op tafel gezet. Men neemt je bestelling op en binnen 10
minuten staat de hele tafel vol eten. Als je uitgegeten bent, komen er twee
bakjes op tafel, Ć©Ć©n met suiker en Ć©Ć©n met anijszaad. Met een lepel neem je van
allebei wat in je hand en dan, hup in je mond als een soort toetje.
En dan het eten… Iets wat op bijna elke
menukaart staat is de Thali. Het heeft wat weg van de Nepaleese Dal Bhat.
Alleen krijg je hier in India nog meer kleine gerechtjes, is het heftiger
gekruid en zal er altijd yoghurt en brood bij zitten. Verschillende soorten
brood, dat je gebruikt als bestek en waarmee je lekker kan dippen in alle chutneys,
curries en sauzen die op je bord liggen.
|
Klassieke Thali met in elk bakje een andere smaak: zoet, zuur, zout, hartig, fris en fruitig. |
|
Bij de all you can eat kantine werd ons bord vanzelf bijgevuld door obers met pannen en emmertjes. |
|
Deze thali stond binnen de minuut voor ons neus. |
Elke thali kwam sowieso met een aardappelcurry
en/of groentencurry, overgoten met een soort masala mix. Dit kan zijn curry
masala, tiki masala, garam masala,
tandoori masala, enzovoorts. En elke masala en dus curry of saus is
daardoor net even anders. Soms met meer kerrie, gember, noodmuskaat, kummel of
anijs. En we kregen ook bij elke thali een klein zoetje als toetje.
|
Een Thali met vooral massala smaken en veel verschillende soorten brood |
|
Thali's waren vaak groot genoeg om te delen. |
|
We konden er geen genoeg van krijgen! |
Wat je ook veel ziet op het menu is paneer.
Paneer is een vegetarische kaas, zonder stremsel afkomstig uit de lebmaag, dus
bijna iedereen in India mag het eten. De kaas is lekker romig en heeft iets
weg van mozzarella met de structuur van malse kippendijen. We aten paneer van
de bbq, met butter massala, met kokos en bij gebrek aan frietje oorlog en
frietje speciaal, bedachten wij patatje paneer!
|
De obers keken er een beetje vreemd bij, maar wij vonden het lekker! |
Mocht er geen thali op het menu staan, of we
hadden heel veel honger dan bestelden we vrijwel altijd volgens hetzelfde
patroon:
- Witte rijst, jeera rijst (gebakken rijst met kummel) of rijst biriyani.
- Iets met paneer, vaak paneer massala of kofte
malaika.
- Iets met aardappel, vaak aloo jeera (gebakken
aardappel met kummel).
- Raita; yoghurt met tomaat, ui, koriander en
citroensap.
- Verschillende soorten brood, maar vaak chapati
of naan.
- Een fles water en altijd een lime soda voor
Mathieu.
|
Een klassiekertje! Biriyani rijst met ei, paneer tika masala, aloo jeera en kofte malaika. |
|
De 'special' van restaurant Annapoorna; het groene was heel zout, het oranje was heel zoet en het rode heel pikant. |
|
Gevulde tomaat met iets geels, paneer met ui, gedroogde pepertjes en naan |
|
Raita, jeera rijst, naan en kofte malaika |
Veel mensen vinden het eten in India eentonig,
maar dat ligt echt aan wat je bestelt. Wij hebben met grote teugen genoten. Alleen
om het eten willen we ooit een keer terug. Wat ook opviel, we hebben het eten
van vlees geen moment gemist. Doordat je telkens verschillende gerechtjes
bestelt, met verschillende smaken en structuren, wordt vlees echt overbodig.
|
Het toetje dat je bij de rekening krijgt, anijszaad en suiker in heel grof, grof en fijn. |
|
The end.... |
Nienke: "Jullie kunnen echt veel eten!"
BeantwoordenVerwijderenJa, het lijkt veel en zware kost, maar dat valt reuze mee. En we delen altijd.
Verwijderen