Het eten in China




Een van de mooie dingen van reizen is het eten van nieuwe en soms maffe dingen en zoals de meesten van jullie weten zijn wij dol op eten. Dus, een aparte post over de culinaire hoogtepunten die wij opgeslurpt, afgekluifd en naar binnen geschrokt hebben – Burp… Ja boeren mag, want we zijn in China.
Laten we beginnen met het ontbijt. Het ontbijt kan net als de andere maaltijden en tussendoortjes prima op straat. Je vindt altijd wel een paar kraampjes op de hoek van de straat. De gerechten die men serveert zijn vaak simpel, licht en goedkoop.

Een Chinese klassieker: rijstepap met vers pitabrood met lente ui en een lange luchtige oliebol voor 40 cent.

Een grote crĆŖpe met gebakken ei, lente ui, koriander, drie bruine sausjes en een groot stuk kroepoek, opgevouwen tot misschien wel het lekkerste ontbijtje.
Gestoomde dumplings met varkensvlees en bruine bonensoep die naar warm eiwit smaakt? Ja hoor.


Pannenkoek met gebakken ei, sla en een knakworstje, lekkerder dan je misschien denkt!

’s Middags werd er vooral gesnackt… Heel. Veel. Gesnackt.

Een voorproefje op Taiwan: de Taiwanese hotdog! Oftewel, een klein varkensworstje in een groter worstje gevuld met plakkerige rijst en pinda’s.


Een hele grote barra gevuld met Surinaamse achtige bami! Super lekker!

Op elke hoek van de straat, in elke steeg, bij elke tempel en op elke berg maakt niet uit hoe hoog. Overal verkopen ze worst op een stokje.


Net buiten het Moslimkwartier van Xian vonden we deze heerlijke krieltjes, gefrituurd en gegarneerd met knoflook, komijn, sesam en lente ui.

Dan het avondeten. Essentieel na een dag slenteren, klimmen of tempelen.

Hier aten we twee keer. Je kiest zelf je ingrediĆ«nten voor een noedelsoep, geeft je kom af bij de kok die alles in Ć©Ć©n gigantische pan bouillon kookt en krijgt een soep terug. 

In Beijing aten we hotpot met lamsvlees. Het vlees was heerlijk mals en viel zo van het bot af. In de bouillon dipten we groenten en we topten het af met een Chinees biertje.


En dan is er nog de noedelsoep, die kan altijd! We aten het ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds
Soms met vlees, soms met groenten, soms pikant en soms instant.

Ons aller eerste ontbijtje in China was natuurlijk noedelsoep! Kiki had er een met kikkererwten en gehakt, Mathieu met pittige worst waar zijn tong van ging tintelen.


In Pingyao werden we een klein eettentje ingesleurd. We lunchten mee met de eigenaresse en haar hele familie. Grove noodles met ei en tomaat. Simpel en heel goedkoop, 30 cent!


In Xian bestelden we “one bowl”. Je krijgt een kom met een stuk brood, dat moet je verkruimelen en afgeven bij de keuken. Na een paar minuten krijg je een heerlijke noedelsoep terug met rundvlees, bosui, paddenstoelen, zeewier en pinda’s bovenop het verkruimelde brood.

In Huashan aten we deze soep, met een soort ravioli noedels. Flinterdun en gevuld met heerlijk vlees in een bouillon met wat spinazie en zeewier. Rook bijzonder sterk naar wiet. 


In Luoyang vonden we een restaurant dat alleen noedelsoep verkoopt met bijgerechten. Met handen en voeten bestelden we twee kommen soep, een komkommersalade en zoute pinda’s.


In Xian is er elke avond een grote “snack street” met voor de toeristen slang, spinnen, duizendpoten en andere gekke dingen. Wij gingen net als de locals voor een klein kraampje met noedelsoep met zeewier en visballetjes.

En dan nog wat random foto’s van nog meer eten…

Jammie de pammie...




SatƩ rotiserie in de straten van Pingyou. Dit wil je toch gewoon hebben?!



De Moslims in Xian hebben geen enkel probleem met het verkopen van varkenssatƩ.

Een keukentje op straat. 
Ons favorite ontbijttentje in Shanghai

Kiki en Mathieu

Volg ons op onze reis rond de wereld.

3 opmerkingen:

  1. Rob, Antoinette, Nienke en Bram2 april 2016 om 06:14

    Nienke en ik hebben genoten van alle posts over China, vooral bij deze over het eten kon ze niet geloven dat jullie dat durven. Geniet van de reis en wij lezen en bekijken graag de verhalen en foto's. Gr Rob en Nienke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Meer, meer, meer!!! Zo leuk om te zien wat jullie zoal eten. Als het kan graag zo'n post uit ieder land šŸ˜…

    Wil heeft de kaart ontvangen en was erg ontroerd. Dank lieve Kiki!

    We missen je enorm, maar ik snap dat je ons nog lang niet mist.. šŸ˜‰

    Heb al weer drie mensen aangenomen en twee ontslagen ondertussen....

    Geniet er weer van!! Groetjes, Jaime

    BeantwoordenVerwijderen