Colombianen eten net
als wij drie maaltijden per dag. Het verschil is dat ze ‘s ochtends en ’s
avonds licht eten, bijna snacken. Tijdens de lunch, almuerzo, gaat men helemaal los; altijd twee gangen en het
liefst zo veel mogelijk rijst, aardappelen, gebakken banaan, vlees of vis en andere ingrediƫnten rijk aan
koolhydraten of proteĆÆne. Veel soorten groenten zien we niet, wel heel veel
nieuwe, exotische fruitsoorten en fruitsapjes.
Een van de nationale
gerechten is de arepa. Colombianen zijn dol op deze maĆÆskoek. Als snack, als vervanger
voor brood, om te dippen of gevuld met bijvoorbeeld kaas of ei. Het is een
ronde, vaak gortdroge schijf gemaakt van
maĆÆsmeel. Je krijgt ze overal bij, ook al geef je duidelijk aan dat je liever
brood wilt. Hoppa je krijgt gewoon een arepa op je bord!
Laten we beginnen met het ontbijt. Een licht
Colombiaans ontbijt is arepa met kaas, ei of warme chocolademelk. Iets zwaarder
is een soep, een tamale of een gevulde arepa.
|
Geroerbakt ei, gekookte cassave, gefrituurde ananas in een deeglaagje en sap |
|
Caldo de costilla: rundvleessoep met aardappel, ui en koriander, ook bekend als de anti-kater-soep |
|
Tamales van graandeeg met wortel, aardappel, rijst, kip en diverse kruiden, verpakt en gekookt in bananenbladeren |
|
Gevulde arepa met ei en gekruid gehakt |
De lunch is de
belangrijkste maaltijd van de dag. De twee bekendste zijn:
Bandeja paisa:, veel Colombianen
zijn er mee opgegroeid, zeker in het gebied rond MedellĆn staat het elke zondag
op tafel. Deze vettige caloriebom bestaat uit een combinatie van; arepa, rijst,
bonen, gebakken ei, gefrituurde banaan (patacĆ³n), gefrituurde aardappel of
casave. En natuurlijk vlees… karbonaadje, chorizo, bloedworst, gefrituurde
buikspek (chicharrĆ³n) en/of gehakt.
|
Aardappel, cassave, banaan met chicharron, bloedworst, karbonaadje en chorizo |
|
Rijst, bonen, ei, chorizo, gehakt, chicharron, arepa en avocado |
|
Een chiquere versie in een chiquer restaurant, met heel mals varkensvlees |
De tweede lunchklassieker is de combo of almuerzo ejectivo: Je begint met een
grote kom soep. Bij vis krijg je een lichte vissoep, bij vlees begint het
meestal met een stevige bonen, linzen of groentesoep. Soms zijn de kommen soep zo groot, dat je eigenlijk al vol zit. Daarna komt de
tweede gang. Standaard met rijst, bruine bonen, gebakken banaan en salade,
aangevuld met vlees of een heel visje.
|
Heftige 'winterse' soep met een lapje rund, rijst, arepa, cassave en salade |
|
Lichte vis soep met banaan met red snapper, kokosrijst, banaan en salade |
|
Groentesoep met gefrituurde vis, rijst, banaan en salade |
|
Aardappelsoep met kip, rijst, banaan, bonen en een heel zoet sapje |
Aan de kust van
Colombia wordt uiteraard veel vis gegeten. Alle soorten belanden op je bord. Van
de barbecue, gebakken of gefrituurd, maar altijd van kop tot staart en door
midden gesneden, zodat je makkelijk het vlees van de graat plukt. Aan de kust
houden ze ook erg van rijst met kokos en natuurlijk gebakken banaan!
|
Klassiekertje op het strand, vis, kokosrijst, banaan en salade |
|
Gefrituurde forel met bonen, rijst, arepa salade en een halve geookte aardappel |
|
Forel uit de oven met een melk- en kaassaus, daarbij een patacĆ³n; gigantische bananencracker |
Colombianen houden
ook van zoete snacks. Overal kun je gebakjes, koeken en andere zoetigheden
kopen. Wij gingen meer op zoek naar hartige varianten. Chocolate santafereƱo zit
misschien ergens tussenin: warme chocolademelk met kaas en arepa. Het klinkt niet
gek, totdat we de zoute kaas in de chocomel moeten laten oplossen om er daarna de
arepa in te dopen.
|
Slappe chocolade melk met een arepa en zoute kaas om te dippen |
|
Bussnacks: eierkoek en maĆÆscake (lekker!) |
|
Busstationsnack: Gefrituurde rijstbal met ei en vlees |
|
Drie soorten chips in een zak; cassave, banaan en knabbelspek (varkenschips) |
|
Klein snackje tussen door, frietjes met chicharron en natuurlijk weer een arepa |
|
Beker cola verstopt in een puntzak friet met kipnuggets en spareribs?! |
|
IJskoffie met chocolade en vanille ijs |
|
IJskoffie met maracuja (passievrucht), verrassend lekker! |
|
Churros: verse Spaanse mini donuts met heel veel suiker |
|
'Zit er fruit in die ijsjes?' 'Nee alleen smaakstoffen,' zei de verkoopster eerlijk. |
Als er een fruithemel
bestaat dan is die in Colombia. Want doordat het land zoveel verschilde soorten
natuur en klimaten heeft, vind je er heel veel verschillende soorten fruit. Zoet,
zuur, bitter en alles ertussenin en vooral veel fruit dat wij nog niet kennen,
bijvoorbeeld guanababa, lulo en mora. En van al dat fruit maken ze de lekkerste
verse sapjes die je voor een paar pesos koopt.
|
De favoriet! Maracuja sap, vaak gemaakt van ingevroren passievrucht, zo is het drank meteen ijskoud |
|
GuanƔbana sap, in Nederland bekend als de zuurzak, zoetzuur van smaak |
|
Links; lulo met een citrus smaak, rechts; mora, familie van de framboos |
|
Verse jus d'orange in de zon |
|
Lekkere frisse, verse limonade |
|
Colombiaanse cocktail: biertje met limoensap en zout |
|
Op veel plekken konden we het kraanwater gewoon drinken. Zo niet, dan dronken we uit dit soort zakjes. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten