Het eten in Colombia: Zware kost, maar verrassend lekker

Colombianen eten net als wij drie maaltijden per dag. Het verschil is dat ze ‘s ochtends en ’s avonds licht eten, bijna snacken. Tijdens de lunch, almuerzo, gaat men helemaal los; altijd twee gangen en het liefst zo veel mogelijk rijst, aardappelen, gebakken banaan, vlees of vis en andere ingrediĆ«nten rijk aan koolhydraten of proteĆÆne. Veel soorten groenten zien we niet, wel heel veel nieuwe, exotische fruitsoorten en fruitsapjes.
Een van de nationale gerechten is de arepa. Colombianen zijn dol op deze maĆÆskoek. Als snack, als vervanger voor brood, om te dippen of gevuld met bijvoorbeeld kaas of ei. Het is een ronde, vaak gortdroge schijf  gemaakt van maĆÆsmeel. Je krijgt ze overal bij, ook al geef je duidelijk aan dat je liever brood wilt. Hoppa je krijgt gewoon een arepa op je bord!

Laten we beginnen met het ontbijt. Een licht Colombiaans ontbijt is arepa met kaas, ei of warme chocolademelk. Iets zwaarder is een soep, een tamale of een gevulde arepa.

Geroerbakt ei, gekookte cassave, gefrituurde ananas in een deeglaagje en sap

Caldo de costilla: rundvleessoep met aardappel, ui en koriander, ook bekend als de anti-kater-soep

Tamales van graandeeg met wortel, aardappel, rijst, kip en diverse kruiden, verpakt en gekookt in bananenbladeren

Gevulde arepa met ei en gekruid gehakt



De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag. De twee bekendste zijn:

Bandeja paisa:, veel Colombianen zijn er mee opgegroeid, zeker in het gebied rond MedellĆ­n staat het elke zondag op tafel. Deze vettige caloriebom bestaat uit een combinatie van; arepa, rijst, bonen, gebakken ei, gefrituurde banaan (patacĆ³n), gefrituurde aardappel of casave. En natuurlijk vlees… karbonaadje, chorizo, bloedworst, gefrituurde buikspek (chicharrĆ³n) en/of gehakt.

Aardappel, cassave, banaan met chicharron, bloedworst, karbonaadje en chorizo

Rijst, bonen, ei, chorizo, gehakt, chicharron, arepa en avocado 

Een chiquere versie in een chiquer restaurant, met heel mals varkensvlees


De tweede lunchklassieker is de combo of almuerzo ejectivo: Je begint met een grote kom soep. Bij vis krijg je een lichte vissoep, bij vlees begint het meestal met een stevige bonen, linzen of groentesoep. Soms zijn de kommen soep zo groot, dat je eigenlijk al vol zit. Daarna komt de tweede gang. Standaard met rijst, bruine bonen, gebakken banaan en salade, aangevuld met vlees of een heel visje.

Heftige 'winterse' soep met een lapje rund, rijst, arepa, cassave en salade

Lichte vis soep met banaan met red snapper, kokosrijst, banaan en salade

Groentesoep met gefrituurde vis, rijst, banaan en salade

Aardappelsoep met kip, rijst, banaan, bonen en een heel zoet sapje


Aan de kust van Colombia wordt uiteraard veel vis gegeten. Alle soorten belanden op je bord. Van de barbecue, gebakken of gefrituurd, maar altijd van kop tot staart en door midden gesneden, zodat je makkelijk het vlees van de graat plukt. Aan de kust houden ze ook erg van rijst met kokos en natuurlijk gebakken banaan!

Klassiekertje op het strand, vis, kokosrijst, banaan en salade 

Gefrituurde forel met bonen, rijst, arepa salade en een halve geookte aardappel 

Forel uit de oven met een melk- en kaassaus, daarbij een patacĆ³n; gigantische bananencracker


Colombianen houden ook van zoete snacks. Overal kun je gebakjes, koeken en andere zoetigheden kopen. Wij gingen meer op zoek naar hartige varianten. Chocolate santafereƱo zit misschien ergens tussenin: warme chocolademelk met kaas en arepa. Het klinkt niet gek, totdat we de zoute kaas in de chocomel moeten laten oplossen om er daarna de arepa in te dopen.

Slappe chocolade melk met een arepa en zoute kaas om te dippen

Bussnacks: eierkoek en maĆÆscake (lekker!)

Busstationsnack: Gefrituurde rijstbal met ei en vlees

Drie soorten chips in een zak; cassave, banaan en knabbelspek (varkenschips) 
Klein snackje tussen door, frietjes met chicharron en natuurlijk weer een arepa

Beker cola verstopt in een puntzak friet met kipnuggets en spareribs?! 

IJskoffie met chocolade en vanille ijs

IJskoffie met maracuja (passievrucht), verrassend lekker!

Churros: verse Spaanse mini donuts met heel veel suiker

'Zit er fruit in die ijsjes?' 'Nee alleen smaakstoffen,' zei de verkoopster eerlijk.



Als er een fruithemel bestaat dan is die in Colombia. Want doordat het land zoveel verschilde soorten natuur en klimaten heeft, vind je er heel veel verschillende soorten fruit. Zoet, zuur, bitter en alles ertussenin en vooral veel fruit dat wij nog niet kennen, bijvoorbeeld guanababa, lulo en mora. En van al dat fruit maken ze de lekkerste verse sapjes die je voor een paar pesos koopt.

De favoriet! Maracuja sap, vaak gemaakt van ingevroren passievrucht, zo is het drank meteen ijskoud

GuanƔbana sap, in Nederland bekend als de zuurzak, zoetzuur van smaak

Links; lulo met een citrus smaak, rechts; mora, familie van de framboos

Verse jus d'orange in de zon

Lekkere frisse, verse limonade

Colombiaanse cocktail: biertje met limoensap en zout

Op veel plekken konden we het kraanwater gewoon drinken. Zo niet, dan dronken we uit dit soort zakjes.





Kiki en Mathieu

Volg ons op onze reis rond de wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten