Het eten in Mexico: sprinkhanen, vlees en margarita's

Laten we eerlijk zijn, een grote reden dat we naar Mexico gaan is het eten. Taco’s, torta’s, burrito’s – JA! Met extra veel guacamole, ui en koriander por favor! We koken zelf vaak Mexicaans, het liefst grote pannen vol, maar we kunnen wel wat nieuwe inspiratie gebruiken. Gelukkig zijn we vaak genoeg verrast met gerechten waar we nog nooit van hadden gehoord. Laten we beginnen bij het begin. De ontbijtjes.

Bij een aantal hostels is het ontbijt inbegrepen. Zo niet, dan gaan we zelf op zoek. Vaak belanden we bij kleine eetkraampjes in het dorp of langs de weg. Verwacht hier geen hippe vegan bowls, maar vlees. Op een torta (broodje) of een tortilla, dat mag je dan nog wel kiezen. Varkensvlees al pastor, getrokken kip, flinterdunne biefstuk, kruimelige chorizo, met sla, ui en salsa picante – een prima begin van de dag. De koffie wordt soms op smaak gebracht met kardemom, verrassend lekker.

Gigantisch broodje varkensvlees en een glas hagelverse jus d'orange

Broodje kip en een empanada gevuld met kaas en saus

Broodje varkensvlees Al Pastor, dat van een spit wordt afgesneden (Mexicaanse shoarma).

Breakfast burrito, de vegetarische variant, maar nog steeds erg zwaar op de maag zo 's ochtends vroeg.


Een dag zonder taco, is een dag niet geleefd. Aan de kust proberen we ze vaak met vis. Gefrituurd bijvoorbeeld, of gegaard in citroensap (ceviche). Landinwaarts met vlees. Vaak is het vlees al gegaard en kun je aanwijzen wat je wilt. Maar de toppings maken de taco pas echt af. Limoensap, verse guacamole, crema, gesnipperde rode kool en pico de gallo natuurlijk, een mix van tomaat, komkommer, citroensap en koriander.
De eerste taco's die we aten waren meteen een succes: gefrituurde vis taco's met rode kool, pico de gallo en crema. 


Met stip de lekkerste taco van de trip. In een groot vat mals gekookt varkensvlees, afgetopt met guacamole en zure ui.

Links: taco met garnalen ceviche, rechts: taco met rauwe tonijn

Vier verschillende taco's: rund, varken en kip en een gevulde met al pastor

Drie verschillende taco's, links varken, boven rund en rechts alles van de kop van een varken.












De Mexicaanse taco’s zijn eigenlijk kleine snacks, tenzij je er een stuk of veertien eet, dus naast de taco’s proberen we nog veel meer kleine hapjes. Een favoriet van Kiki is flauta’s (gefrituurde taco’s, beetje zoals loempia’s), de gortdroge gebakken bananen met kaas en ‘crema’ valt vies tegen.

Zwemmende flauta's, gevuld met vlees en afgetopt met sla en kaas
Voorgerechtje, nacho chips met belachelijk veel sausjes!

Gefrituurde garnalen met een kokoslaagje en een mango sausje.

Chilaquiles; nacho's, kip, kaas, crema en tomatensaus (officieel een ontbijtgerecht). 


Gortdroge bakbanaan met crema en kaas.

Flan: Mexicaanse pudding uit de oven met karamel.


’s Avonds eten we naast de klassiekers ook verrassende gerechten. We worden vooral verrast omdat we nog niet goed Spaans spreken… Zo bestelt Mathieu een keer per ongeluk twee hoofdgerechten voor zichzelf en een tlayuda (soort Mexicaanse pizza) met sprinkhanen.


Tlayudas, links met varkensvlees en chorizo, rechts met sprinkhaan.


Papadzules kinich: Tortilla gevuld met gekookt ei, bovenop gerookte chorizo en een pompoenpitten saus. Lekker!

Twee hoofdgerechten voor Mathieu; een hele vis van de barbecue en een flinke kom vissoep. 


Milanesa, gefrituurde varkensschnitzel met rijst en bonen.

Relleno negro: Gestoofd kalkoenvlees met ei in een saus van verkoolde pepers.

Feesttafel! Taco's, soep, flauta's en dat allemaal met heel veel kaas en crema.

Verse vis, rijst, wraps, sla en gebakken banaan, een typisch maaltje aan de kust.



En bij al dat eten moet natuurlijk gedronken worden. Overdag is dat vooral verse limonade maar ’s avonds mag het eten zwemmen in de alcohol. Vooral de margarita’s en de frisse Mexicaanse biertjes met extra limoen en zout gaan erin als zoete koek. Fiesta! Fiesta!


Ons favoriete biertje is Dos Equis, uiteraard met limoen en een beetje zout.

Michelada: biercocktail met tomatensap en gedroogde peper.

Mathieu's favoriet: Margarita (een nette manier om tequila te drinken). 

Al vielen deze cocktails ook erg in de smaak....

Verse kokosnoot: het ideale kater drankje


Kiki en Mathieu

Volg ons op onze reis rond de wereld.

1 opmerking:

  1. Heerlijk! Al die lekkere taco's en dos equis con limon, ik mis het! Nog ff en dan staan de bitterballen met mosterd in U'tje klaar ;) Geniet nog! X Anouk

    BeantwoordenVerwijderen