Laten we eerlijk
zijn, een grote reden dat we naar Mexico gaan is het eten. Taco’s, torta’s,
burrito’s – JA! Met extra veel guacamole, ui en koriander por favor! We koken
zelf vaak Mexicaans, het liefst grote pannen vol, maar we kunnen wel wat nieuwe
inspiratie gebruiken. Gelukkig zijn we vaak genoeg verrast met gerechten waar
we nog nooit van hadden gehoord. Laten we beginnen bij het begin. De
ontbijtjes.
Bij een aantal
hostels is het ontbijt inbegrepen. Zo niet, dan gaan we zelf op zoek. Vaak
belanden we bij kleine eetkraampjes in het dorp of langs de weg. Verwacht hier
geen hippe vegan bowls, maar vlees. Op een torta (broodje) of een tortilla, dat
mag je dan nog wel kiezen. Varkensvlees al
pastor, getrokken kip, flinterdunne biefstuk, kruimelige chorizo, met sla,
ui en salsa picante – een prima begin van de dag. De koffie wordt soms op smaak
gebracht met kardemom, verrassend lekker.
|
Gigantisch broodje varkensvlees en een glas hagelverse jus d'orange |
|
Broodje kip en een empanada gevuld met kaas en saus |
|
Broodje varkensvlees Al Pastor, dat van een spit wordt afgesneden (Mexicaanse shoarma). |
|
Breakfast burrito, de vegetarische variant, maar nog steeds erg zwaar op de maag zo 's ochtends vroeg. |
Een dag zonder taco,
is een dag niet geleefd. Aan de kust proberen we ze vaak met vis. Gefrituurd
bijvoorbeeld, of gegaard in citroensap (ceviche). Landinwaarts met vlees. Vaak
is het vlees al gegaard en kun je aanwijzen wat je wilt. Maar de toppings maken
de taco pas echt af. Limoensap, verse guacamole, crema, gesnipperde rode kool
en pico de gallo natuurlijk, een mix van tomaat, komkommer, citroensap en
koriander.
|
De eerste taco's die we aten waren meteen een succes: gefrituurde vis taco's met rode kool, pico de gallo en crema. |
|
Met stip de lekkerste taco van de trip. In een groot vat mals gekookt varkensvlees, afgetopt met guacamole en zure ui.
|
|
Links: taco met garnalen ceviche, rechts: taco met rauwe tonijn |
|
Vier verschillende taco's: rund, varken en kip en een gevulde met al pastor |
|
Drie verschillende taco's, links varken, boven rund en rechts alles van de kop van een varken. |
De Mexicaanse taco’s
zijn eigenlijk kleine snacks, tenzij je er een stuk of veertien eet, dus naast
de taco’s proberen we nog veel meer kleine hapjes. Een favoriet van Kiki is
flauta’s (gefrituurde taco’s, beetje zoals loempia’s), de gortdroge gebakken
bananen met kaas en ‘crema’ valt vies tegen.
|
Zwemmende flauta's, gevuld met vlees en afgetopt met sla en kaas |
|
Voorgerechtje, nacho chips met belachelijk veel sausjes! |
|
Gefrituurde garnalen met een kokoslaagje en een mango sausje. |
|
Chilaquiles; nacho's, kip, kaas, crema en tomatensaus (officieel een ontbijtgerecht). |
|
Gortdroge bakbanaan met crema en kaas. |
|
Flan: Mexicaanse pudding uit de oven met karamel. |
’s Avonds eten we
naast de klassiekers ook verrassende gerechten. We worden vooral verrast omdat
we nog niet goed Spaans spreken… Zo bestelt Mathieu een keer per ongeluk twee
hoofdgerechten voor zichzelf en een tlayuda (soort Mexicaanse pizza) met
sprinkhanen.
|
Tlayudas, links met varkensvlees en chorizo, rechts met sprinkhaan. |
|
Papadzules kinich: Tortilla gevuld met gekookt ei, bovenop gerookte chorizo en een pompoenpitten saus. Lekker! |
|
Twee hoofdgerechten voor Mathieu; een hele vis van de barbecue en een flinke kom vissoep. |
|
Milanesa, gefrituurde varkensschnitzel met rijst en bonen. |
|
Relleno negro: Gestoofd kalkoenvlees met ei in een saus van verkoolde pepers. |
|
Feesttafel! Taco's, soep, flauta's en dat allemaal met heel veel kaas en crema. |
|
Verse vis, rijst, wraps, sla en gebakken banaan, een typisch maaltje aan de kust. |
En bij al dat eten
moet natuurlijk gedronken worden. Overdag is dat vooral verse limonade maar ’s
avonds mag het eten zwemmen in de alcohol. Vooral de margarita’s en de frisse Mexicaanse
biertjes met extra limoen en zout gaan erin als zoete koek. Fiesta! Fiesta!
|
Ons favoriete biertje is Dos Equis, uiteraard met limoen en een beetje zout. |
|
Michelada: biercocktail met tomatensap en gedroogde peper. |
|
Mathieu's favoriet: Margarita (een nette manier om tequila te drinken). |
|
Al vielen deze cocktails ook erg in de smaak.... |
|
Verse kokosnoot: het ideale kater drankje |
Heerlijk! Al die lekkere taco's en dos equis con limon, ik mis het! Nog ff en dan staan de bitterballen met mosterd in U'tje klaar ;) Geniet nog! X Anouk
BeantwoordenVerwijderen