Taipei: Subcultuur, urban exploring, nightmarkets, gekkenhuis druk

Onze eerste stop in Taipei is een gedeeltelijk hitje. De kamer waar we slapen is groezelig; Kiki wordt wakker met een dik oog van het stof. Maar de locatie is goud - middenin Ximen; dƩ buurt als je van skateboarden, custom motors, streetwear (ontelbaar veel independent labels), gek eten, streetart en graffiti houdt. Op de eerste avond zien we al muurschilderingen van een oude bekende.

De grote straat in Ximen, dinsdagavond.


Een aantal braaapers.

Mondkapjes met kekke printjes. 
Of je worst lust.
Freaky Aziaat door Mister Ogay (no homo).



Nu zijn we terug. Weer in Ximen, maar in een schoon hostel. En die oude bekende, de kunstenaar Fleks One, blijkt na wat gegoogel gewoon in Taipei te wonen. Mathieu spreek met hem af en Fleks laat hem de verborgen juweeltjes van de buurt zien. Met als hoogtepunt een afgebrand theater, dat al tien jaar leeg staat. Fleks heeft de sleutel en binnen staan allerlei pieces.

’s Avonds schuift Kiki aan bij het restaurant van Jimmy, dĆ© man in de buurt Ximen. Jimmy lijkt overal een vinger in de pap te hebben, maar nog belangrijker, zijn bedrijf Citymarx bepaalt wie er in de buurt mag verven. Het bier vloeit rijkelijk en Fleks is blij dat we in Nederlands tempo bier drinken. Wij ook, trouwens.
Burnertje door Fleks.

Tags, throwups en stickers. 
Meer Mister Ogay. 
Toffe kraanvogel.

Binnen in het theater. Op het podium groeien twee grote bomen.

Fleks blockbuster op het dak.

Handstyles. 
Het lokale verfmerk, PP Spray. Mooi blik hoor.

De dag erna brakken we uit in het Songshan Cultural Creative park; een soort Van Nelle Fabriek, maar dan levendiger. We struinen de lange gangen af van de voormalige tabakfabriek, bezoeken boetiekjes en werken ons dagboek bij. En we eten brood. Echt brood. Zout brood. Knapperig brood. Met roomboter. En spek.

Aan het eind van de middag passeren we de befaamde 101 toren maar besluiten niet naar boven te gaan. Het is mistig en de piek van de toren is al gesluierd in dikke wolken. We lopen verder maar opeens houdt de stad op en begint het groen. Dikke pakken groen. Een wandelpad leidt ons naar de piek van een heuvel waar we een wijd uitzicht hebben. Langzaam wordt het donker en zien we de lichtjes aangaan. Romantisch hoor.

Lange gangen. 
Zie ik er al designerig uit?

Een binnentuin in de fabriek.




De 101 toren in de mist.

Gaan we weer. Trappenlopen.

De vlagen mist verschenen en verdwenen continu.

Taipei by night.
Vandaag werken we ons blog bij in het hostel. Ook kletsen we wat met de meiden van de receptie, ze zijn heel benieuwd wat we tot nu toe gegeten hebben. Bij alles wat we zeggen wordt er gegiebeld tot en met. Ook geven ze tips over de night market die we willen bezoeken. Maar, ‘Very busy! Too much people!’.

De nachtmarkt van Shilin is inderdaad ongelofelijk druk. We bestellen er de beroemde Hot Star fried chicken, een bao (broodje warm vlees) uit een klei oven en verse ijsthee, maar dan rennen we met de staart tussen de benen terug naar het metrostation. Dit is too much.


Morgen gaan we traditioneel ontbijten, verse sojamelk met Taiwanese churros, dus wish us luck. Daarna vliegen we terug naar China; dat zal weer wennen worden. En even radiostilte. See you on the other side!


Beangstigend druk.   
Gebakken kip zo groot als je gezicht! Crazy!



Kiki en Mathieu

Volg ons op onze reis rond de wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten