Het eten in Peru: aardappels, quinoa en cevichito papi, cevichitoooo!!




De Peruaanse keuken is in een paar jaar tijd razend populair geworden. In grote steden als Londen en Barcelona zijn Peruaanse restaurants tegenwoordig net zo normaal als Italiaanse of Chinese eetzaken. Het aantal Peruaanse restaurants in Nederland is nog op twee handen te tellen, maar dankzij chefs als GastĆ³n Acurio en Virgilio MartĆ­nez VĆ©lizis zie je ze steeds meer. Daarbij ligt het ‘beste restaurant van Latijns-Amerika’ in Lima.

Wij waren erg benieuwd of de hype ook echt de moeite waard is. Als het om Peruaanse gerechten gaat, kwamen wij niet verder dan mais, aardappel en cavia. Het liefst zouden we de Peruaanse keuken ontdekken in het restaurant van de heer Virgilio, maar 400 euro voor een avondje uit eten vonden wij te gortig. Dus gingen we zoals altijd op zoek naar de kleine restaurants en eettentjes waar kantoorlui lunchen, waar scholieren een broodje halen en oma’s hun coca thee drinken.

Wat we op dag 1 ontdekten (thank god) waren kleine harde broodjes met ham, gegeten met een biertje in kleine cafeetjes, met een Spaanse sfeer. De broodjes worden belegd met dikke plakken ham die voor je neus worden afgesneden van een groot stuk vlees, ingelegde ui en peper (salsa criolla). Voor 1 euro was dit echt een feestje. We aten er dan ook veel, misschien te veel…


Broodje ham en broodje kaas met olijven bij de oudste zaak in de stad

Zacht broodje met ham en tomaat

Op de bar een vitrine met verschillende soorten ham, waar alle broodjes vers gemaakt worden

Nog eentje dan....

De hedendaagse Peruaanse keuken is een mix van Inca, Spaanse, Italiaanse en zelfs Chinese invloeden. Immigranten van over de hele wereld hebben hun stempel gedrukt op de lokale cuisine. Als toerist krijg je vaak simpele witte broodjes met gebakken ei of jam als ontbijt in je hotel. Niet heel bijzonder. Voor de lunch en het avond eten word het interessanter.

Net als in Colombia begint bijna elke lunch met sopa (soep), vaak gevuld met quinoa, aardappel, verschillende soorten groenten en soms kip. Daarna vaak een vlees of vis gerecht. Rund, kip en vis worden hier veel gegeten, maar ook lama en alpaca zie je vaak terug op het menu. Het vlees van de lama en de alpaca kan wat droog en taai zijn, dit bestelde we dan ook niet vaak.

Quinoa soep met groenten en grote tuinbonen

Soep met spaghetti, wortel en kip


Drie gangen lunches hadden ze ook. Vooraf een kleine salade, daarna groentesoep en als hoofd quinoa met nog meer groenten!

Of drie soorten vis voor de lunch, ceviche, gefrituurde vis en rijst met garnalen.


Hier kregen we eerst ceviche en rijst, als je kom leeg was kreeg je er een pollepel 'tigers milk' in, de marinade van limoen waarin de vis is gegaard. 

























Vegetarisch lunch gerecht wat we na de soep kregen. Witte maĆÆs, verschillende soorten aardappelen en gefrituurde vleesvervangers

Gezonde lunch optie: rode biet, wortel en avocado salade met een aardappel salade en een linzen salade

Minder gezonde lunch optie: gefrituurde vis met rijst an aardappel op de markt





Deze twee gangen lunch bestond uit ceviche en lomo saltado: roergebakken rund met ui, tomaat, aardappelen en rijst

Vooraf causa: gemaakt van gele aardappel, gevuld met avocado, vis of kip, olijven en ei. Daarna een gebakken vis met rijst







Voor het avond eten probeerde we zo veel mogelijk traditioneel Peruaans te eten. Behalve de gebakken cavia, dat voelde net iets te toeristisch...  In Peru zijn 3800 soorten aardappel (Kiki’s dream come true), dus in elk gerecht ziet ook vaak wel iets van aardappel. Soms zijn ze kruimelig, paars, gedroogd of gemalen. En soms zitten er 9 verschillende in Ć©Ć©n maaltijd!

Negen verschillende aardappels met een groenten sausje





AjĆ­ de Gallina: kip met een gele saus van kaas, knoflook en noten 

Rocoto Relleno: Lijkt onschuldig, maar deze gevulde rocoto pepers zijn ontzettend heet. Traditioneel geserveerd met een soort aardappelgratin

Papa a la Huancaina: Gekookte aardappel in gele kaas saus die zijn kleur dankt aan kurkuma..
Vaak geserveerd met sla, gekookt ei en olijven.  

Ceviche: rauwe vis, gemarineerd in limoensap. Mathieu’s new favourite.
De lunch en dinner gerechten waren vaak verrassen en lekker, maar de hotenpunten waren zoals altijd de snacks! Helaas zijn er wat foto's verloren gegaan, dus de foto's van bijvoorbeeld een warm en dik proteine drankje zit er niet bij, maar gelukkig hebben we er nog wat over!

Picarones: soort donut gemaakt van zoete aardappel en pompoen, overgoten met suikerstroop, erg lekker!

Churros, altijd goed!

Schepijs met verschillende tropische smaken zoals cherimoya

Staafje bevroren passievrucht

Vies geleitjes als toetje. Dit was geen hitje

Prickly pear: een fruit en familie van de cactus. Ziet er mooi uit, maar heeft nauwelijks smaak.

Papa Rellena: We zagen ze ook al in Colombia, gefrituurde en gevulde aardappel, vaak gevuld met vlees en een olijf.

Anticuchos: Vlees op een spiesje rechtsreeks van de bbq. Hier keek Mathieu nog blij, maar de dagen er na vanaf de wc wat minder…








Cocathee: 'Mate de Coca' is een kruidenthee gemaakt van de bladeren van de cocaplant. Een oeroude en magische drank die volgens de Peruanen overal tegen helpt. Ben je moe? Heb je buikpijn? Hoofdpijn? Hoogteziekte? Honger? Drink coca thee.
Of doe het oldschool zoals de oude vrouwtjes en kauw erop.

Thee gemaakt van cacaobonen.

Chicha Morada: Limonade van paarse mais, erg lekker, want niet te zoet en wat steviger dan normale limonade.

Ook in Peru barst het van de verse en exotische fruitsapjes

Pisco Sour: De nationale cocktail gemaakt van pisco, limoensap, suikerstroop, en rauw ei voor een schuimlaagje. Verraderlijk sterk.










En mocht het nog niet genoeg zijn... nog wat random foto's

Gordon Blue op het menu....

Er zijn 35 verschillende soorten maĆÆs in Peru

Nog meer maĆÆs en andere gedroogde zaden en vruchten.

De slager

Wie het weet mag het zeggen!







Kiki en Mathieu

Volg ons op onze reis rond de wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten