Eten in Nieuw-Zeeland: Jagen, verzamelen en experimenteren


Nieuw-Zeeland staat niet echt bekend om zijn typische keuken. Veel is Engels, Westers en herkenbaar. Men eet er veel vlees en vis en drinkt graag lokale wijn en bier. De supermarkten zijn dan ook een feest der herkenning. En omdat er veel Nederlanders in NZ wonen, zijn er ook Nederlandse producten verkrijgbaar, zoals rode kool van HAK, speculaas, rookworst en hagelslag van De Ruijter. De prijzen daarentegen zijn minder herkenbaar… Zo kost een liter yoghurt 5 euro en voor een paprika vraagt men gerust 3 euro. Als je net uit Azië komt waar je voor de prijs van één pak hagelslag uitgebreid uit eten kan gaan, is het helemaal schrikken.

Zo blij als een kind







Nieuw-Zeelanders zijn trots op hun land en maken het liefst alles zelf en lokaal. Vis halen ze uit de zee, veel (alcoholische) drankjes worden in NZ gebrouwen en geproduceerd en langs de weg worden vaak zelf geteelde groenten en fruit verkocht.

Whitebait pattie: een burger van kleine witvisjes en ei, een delicatesse uit The Westland

Pannetje green lipped mussels in Christchurch.

Broodjes Nieuw-Zeelandse zalm en salami in Queenstown.




Omdat Nieuw-Zeeland lang tot het Britse Rijk behoorde, is een groot deel van het eten typisch Engels, denk bijvoorbeeld aan fish n’ chips en meat pies. Dus noemen wij de volgende gerechten niet typisch NZ, maar eten dat je veel ziet in NZ en niet in Nederland.

Klassiek engels ontbijt. 


Fish n chips, chips n oysters, fish n chips met onion rings, worst en pineapple fritter. 

Meat pie gevuld met wild rendiervlees en portobello's. 

Cheeseburgers met epic (!) fries bij Better Burgers in Auckland.

'Sausage Sizzle' voor het goede doel.

Drie soorten limonades. Alle drie super lekker.





Meestal overnachtten we op campings van het Department of Conversation. spotgoedkoop maar basic. Vaak bestaat zo’n camping uit een grasveld, een toilet, misschien een koude douche en een overkapping waar je onder kunt koken. Naast een tweepits gasbrander die bij de camper kwam, heeft Mathieu zelf kleine brandertjes gemaakt van bierblikjes die we vulden met spiritus. Zo konden we altijd wel iets opwarmen.

Kopje koffie maken op het strand. 

Bami goreng met ei en chips.




Ook lekker, kant-en-klaar geroosterde kip met knoflook-kaas-brood en bonen.

Instant pasta met tonijn, feta en... Avocado.

Mexicaanse rijst, chilli, guacamole, hummus en chips. Hoogstandje.

Vier soorten noedelsoep met broodje sardines.

Bami goreng van instant noodles met ei en knoflookbrood.









Marshmallows horen erbij. 
Met een pannetje popcorn gingen we pinguins kijken in Curio Bay.
Ook overnachtten we vaak in hutten, daar moesten we bijna altijd naar toe lopen, vaak een wandeling van 1 à 3 uur. Dan werd er nog creatiever gekookt omdat we al het eten, pannen en borden mee moesten nemen. Het leuke aan de hutten is dat er bijna altijd een houtkachel is, waar je kunt koken op open vuur.

Toast van de asschep.

Geroosterde courgette en saté van worstjes. 

Lamskotelet op zelfgemaakte steengrill.







Soms gingen we helemaal terug in de tijd en vingen of verzamelden we ons eigen eten. Zo ving Mathieu op Waiheke een monster snapper waarvan we drie dagen konden eten. In de Marlborough Sounds hebben we twee plastic tassen mosselen geraapt, schoongemaakt en gekookt.

De snapper die Mathieu ving in Blackpool Bay.

Keith die voordoet hoe je zo'n beest fileert.

Mosselparty op de camping.






Dit koken met weinig middelen hadden we nog niet vaak gedaan, maar we hadden erg veel schik in het uitproberen en bedenken van nieuwe maaltijden die soms verrassend lekker waren en soms wat minder...

"Tailgate" cooking, tosti's met kaas en sardines.



Openluchtkeukentje.

Chicken sandwich voor lunch.

Koken met handschoenen aan, want koud en handig met afgieten.







Kiki en Mathieu

Volg ons op onze reis rond de wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten