De Tibetaanse Zaak: kansloos? Of is er hoop.

Het is onmogelijk om naar Tibet te reizen en niets te merken van de Chinese invloed op het dagelijkse leven van Tibetanen.

Laat ik beginnen met de positieve dingen. De infrastructuur in Tibet is volledig te danken aan de Chinezen. De sublieme wegen door de bergen, het vliegveld, de ongelofelijk knap gebouwde spoorlijn die ons naar Tibet bracht, alles dankzij China. In de bergen van Tibet wordt gemijnd naar edelmetaal en mineralen, goed voor de economie. En door China kwamen er ziekenhuizen, scholen – en goedkope imitatie merkkleding natuurlijk. 





Maar, er is een keerzijde. In grote steden lijkt er wel op elke hoek van de straat een politiebureau te zitten. Ieder bureau is uitgerust met ‘riot gear’, dus wapenstokken, helmen, shotguns, brandblussers en een gek soort grijpers om mensen mee beet te pakken.

ME brigades marcheren dagelijks door de straten, vaak bewust tegen de richting in van bedevaartgangers die biddend hun rondes om een tempel of klooster lopen. Gepantserde voertuigen rijden dreigend over straat.

Ook elk dorp, klein of groot, heeft een politiebureau, soms met een checkpoint waar je als toerist je visum en paspoort moet laten zien. Op drukke plekken en toeristische trekpleisters zijn sowieso checkpoints ingesteld. Je tas moet door een rƶntgenscanner en je kunt gefouilleerd worden.

Er is veel militair vertoon. In heel Tibet zijn talloze Chinese militaire kazernes gebouwd. Er worden vaak oefeningen georganiseerd. Je ziet vaak lange colonnes trucks met soldaten of materieel voorbijkomen.

China laat kortom continu zijn spierballen zien.


Checkpoint bij het Potala Paleis


Overal riot gear. Klaar om opgepakt te worden.




Soldaten op straat met brandblussers, om in te grijpen als een demonstrant zich in brand steekt.


'Undercover' politie

En dan is er nog undercover politie. Bij tempels en kloosters nog makkelijk te herkennen aan hun Jack Wolfskin uniforms en zonnebrillen. Maar in de drukke straten van Lhasa? 

In kloosters en tempels word je afgeluisterd. In onze minibus hingen maar liefst zes camera’s en microfoons. En tĆ³ch nemen de gidsen tijdens onbewaakte momenten het risico je zoveel mogelijk te vertellen over hoe het is om te leven in Tibet.

‘Ja, er zijn nog steeds mensen die zich uit onvrede over de Chinese onderdrukking in brand steken.’

‘Het is moeilijk om naar de universiteit te gaan. Spreek je niet goed genoeg Chinees, dan wordt je niet toegelaten.’

‘In heel China worden mensen gestimuleerd om zich in Tibet te vestigen, om zo het aantal Chinese inwoners te verhogen.’

‘Het klopt dat je als Tibetaan subsidie krijgt als je een Han Chinees trouwt.’

‘Kinderen krijgen les in het Mandarijn. Slechts Ć©Ć©n vak wordt nog in het Tibetaans gegeven. Maar als de Tibetaanse taal verdwijnt, zal ook de Tibetaanse cultuur verdwijnen.’

‘Het aantal monniken is een fractie van wat het was. Monnik worden is niet langer gratis. Wil je als jongen monnik worden, moet je een vergunning krijgen van de regering en een flink bedrag betalen.’

‘Veel mensen zijn verdwenen na de demonstraties van 2008.’

En de verhalen gaan maar door…

Op onze laatste avond in Tibet eten we in een binnentuin van een restaurant in Oud Lhasa. Aan alle andere tafels zitten Chinese toeristen. We zijn omsingeld. En dat is precies hoe de Tibetanen zich moeten voelen. Er is geen stoppen aan. De Chinezen zullen blijven komen. Meer flats zullen verrijzen. Winkelcentra. Snelwegen. Toeterende taxichauffeurs. 

De Tibetanen lijken machteloos, maar hebben een ongelofelijk sterke wil om hun identiteit en cultuur te bewaren. De Chinezen daarentegen, hebben alle middelen. En niemand lijkt hen tegen te houden. De vraag is dus, wie heeft de langste adem? Een antwoord hebben we niet.

Wat er ook gebeurt, wij hopen dat de leefsituatie voor Tibetanen verbetert in de toekomst. 

Free Tibet.

Kiki en Mathieu

Volg ons op onze reis rond de wereld.

3 opmerkingen:

  1. In-druk-wek-kend! Zo'n mooie foto's van Tibet (met hilarische bijschriften), dat moet specta geweest zijn in het echt. Tegelijkertijd ook heftig om het echte Tibet mee te maken, kippenvel bij het lezen. Respect voor de Tibetanen en voor jullie!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. hier in Taiwan is vandaag de nieuwe president begonnen met werken, het muzikale optreden werd verzorgde door aboriginal Taiwanese muziekgroepen, de oorspronkelijke bewoners van het land, de Taiwanese popsterren hebben allemaal geweigerd om voor dit evenement op te treden uit angst niet meer in China te worden toegestaan en daardoor dus een gigantisch deel van hun markt te verliezen. Dit omdat de sterren die openlijk Taiwan erkennen door China als verraders gezien worden. Mooi artikel weer, gelukkig is de druk hier niet zo aanwezig maar als ik die grijpers hier zie verschijnen dan ga ik weer terug naar NL :)

    BeantwoordenVerwijderen