De Tibetaanse keuken is vrij sober. ‘s Ochtends
eet men Tsampa, dat is een soort bloem gemaakt van gerst, gemengd met thee,
soep of op feestdagen met bier. Dit mengen ze met hun handen tot deegrolletjes.
Het is een beetje flauw maar barst van de koolhydraten. Gerstbloem word ook
gebruikt voor het maken van noedels, dumplings en brood. Daarbij drinkt men het
liefst butter tea, thee met boter van
de vrouwelijke yak, de dhie, of sweet tea,
thee met melk van de yak.
De yak is sowieso van onmiskenbaar belang voor
de Tibetanen. Zo is er onder andere yak boter, yak melk, yak yoghurt, yak
dumplings en yak curry. De reden waarom men graag yak eet, heeft met het
Tibetaans Boeddhisme te maken.
Tibetanen geloven dat elk leven evenveel waard
is. Dus als je bijvoorbeeld garnalen als avondeten bestelt, dan moeten er voor
jou twintig levens (garnalen) sterven. Bestel je een stukje yak, dan sterft er ook
een leven, maar Ć©Ć©n yak voedt meer dan 50 mensen. Daarbij is yak gewoon yakking lekker!
|
Tibetaanse gerst noedels met yak en thee met yak melk
|
|
Tibetaanse dumplings, genaamd momo gevuld met yak. Heldere yakboter soep, radijs en een pittig sausje. |
|
Yak curry met aardappel, rijst en roze radijs |
|
Yak yoghurt met veel suiker |
|
Yak momo in yak soep. Met yak boter thee. |
|
Bobbi: Wraps van gerst, met yak, verschillende groenten en knoflooksaus. |
Genoeg yak nu… Nog wat random foto’s.
|
Picknicken in het klooster |
|
Waterkoker op zonne energie |
|
Sweet tea in het oudste theehuis van Lhasa |
|
Houtovens verwarmen het fornuis van het theehuis |
|
Een van de weinige terrasjes in Lhasa, moet je wel zelf de parasol vasthouden. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten