Het eten in Tibet: motheryakking lekker

De Tibetaanse keuken is vrij sober. ‘s Ochtends eet men Tsampa, dat is een soort bloem gemaakt van gerst, gemengd met thee, soep of op feestdagen met bier. Dit mengen ze met hun handen tot deegrolletjes. Het is een beetje flauw maar barst van de koolhydraten. Gerstbloem word ook gebruikt voor het maken van noedels, dumplings en brood. Daarbij drinkt men het liefst butter tea, thee met boter van de vrouwelijke yak, de dhie, of sweet tea, thee met melk van de yak.

De yak is sowieso van onmiskenbaar belang voor de Tibetanen. Zo is er onder andere yak boter, yak melk, yak yoghurt, yak dumplings en yak curry. De reden waarom men graag yak eet, heeft met het Tibetaans Boeddhisme te maken.


Tibetanen geloven dat elk leven evenveel waard is. Dus als je bijvoorbeeld garnalen als avondeten bestelt, dan moeten er voor jou twintig levens (garnalen) sterven. Bestel je een stukje yak, dan sterft er ook een leven, maar Ć©Ć©n yak voedt meer dan 50 mensen. Daarbij is yak gewoon yakking lekker!



Tibetaanse gerst noedels met yak en thee met yak melk

Tibetaanse dumplings, genaamd momo gevuld met yak. Heldere yakboter soep, radijs en een pittig sausje.

Yak curry met aardappel, rijst en roze radijs
Yak yoghurt met veel suiker

Yak momo in yak soep. Met yak boter thee.
Bobbi: Wraps van gerst, met yak, verschillende groenten en knoflooksaus.

Genoeg yak nu… Nog wat random foto’s.

Picknicken in het klooster
Waterkoker op zonne energie
Sweet tea in het oudste theehuis van Lhasa 

Houtovens verwarmen het fornuis van het theehuis

Een van de weinige terrasjes in Lhasa, moet je wel zelf de parasol vasthouden.

Kiki en Mathieu

Volg ons op onze reis rond de wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten