Het eten in Nepal: Dal Bhat, masala op alles en bananenlassi

De Nepalese keuken heeft veel invloeden uit India, China en Tibet. Zo staat er op elke kaart sowieso momo uit Tibet, Chow Mein uit China en verschillende massala en kip gerechten uit India. Daarnaast veel vegetarische gerechten en men houdt van borden met vakjes. Maar als het om echt Nepalees eten aankomt, kun je niet om Dal Bhat heen. Elke dag eten miljoenen mensen in Nepal dit power food, vaak wel twee keer per dag.

Het gerecht bestaat altijd uit gekookte rijst en een kommetje linzensoep, dat dient als saus voor de rijst. Daarbij krijg je een groenten curry en wat daar in zit ligt aan het seizoen. Wij hadden vaak aardappel, sperziebonen en wortel. De chef bepaalt daarna wat je er nog meer bij krijgt: papad (gefrituurd linzenmeel brood), yoghurt, bruine bonen, kikkererwten, tomatenchutney, gedroogde spinazie of sambal. Het is elke keer weer een verrassing! En vooral heel erg lekker.

Een versie met spinazie, gebakken sojabonen en een pittige chutney.
























Met gedroogde spinazie soep, bruine bonen en rauwkost. 







Een sobere variant met aardappelcurry en als extra: gefrituurd gurung brood.
Geen linzensoep, maar bruine bonensoep en aardappel met onbekende groenten.





Met frisse yoghurt en pittige, grove sambal.


Terwijl Mathieu met de motor op pad ging, volgde Kiki een kookcursus voor het maken van dal bhat. De workshop werd gegeven door twee Tibetaanse vrouwen die samen met 700 anderen in een vluchtelingenkamp wonen. Het maken van de dal bhat was zo gepiept, maar het vragenvuur dat ze op Kiki afvuurde duurde wat langer. Ze wilde alles weten! Hoeveel studieschuld ze had, of Mathieu wel echt de ware is, wat voor films ze heeft gemaakt, wat voor werk haar familie doet... Het was een lange middag.

Het resultaat!









Naast bal bhat houden de Nepalezen net als wij van snackjes!

Vers gebakken chips met massala kruiden. Lekker maar ook pittig!




Overal vind je bananen lassie (gepureerde banaan met yoghurt)
Tussendoortje tijdens het motorrijden: gestoofd vlees met geroosterde sojabonen en komkommer. 
Meer gestoofd vlees met geplette, geroosterde rijst en gebakken sojabonen. 
Het toerisme in Kathmandu en Pokhara is groot. Hierdoor is er een ruim aanbod restaurants en andere keukens. En daar maakten wij uitgebreid gebruik van!

Baguette met kaas of tonijnsalade bij een Frans bakkertje.

Engels ontbijtje.

Heerlijke Napolitaanse pizza.


Falafel bij de Israƫlier.
Classic American burger

Mexicaanse huevos rancheros met refried beans en bacon
Pasta carbonara bij de Italiaan
En als afsluiter nog een paar random foto's!

Een geit berust zich in zijn lot. De volgende dag lag hij op de tafel...

Geen idee wat ze er mee gaan doen, maar het was vrij luguber...

Verkoop van gerookte vis en opgerolde bladgroenten






Kiki en Mathieu

Volg ons op onze reis rond de wereld.

1 opmerking:

  1. Kiki volgend jaar mag je mijn keuken en gasfornuis lenen om dal bhat voor ons te maken ;)

    BeantwoordenVerwijderen