Luoyang: Streetfood, Longmen Caves en Shaolin Kungfu

Luoyang zou een kleine stad moeten zijn, met ‘maar’ 1 miljoen mensen. Maar als we het station uitlopen, zien we direct dat ook Luoyang groot en druk is.

Ons hostel ligt aan een winkelstraat met ontelbaar veel winkelcentra, maar achter ons hostel ligt Old Town. Een klein blok ouderwetse woningen die niet gesloopt zijn, maar omgetoverd tot… winkelstraat. Er zullen best nog wat mensen wonen, maar de grote straten zijn gevuld met winkeltjes en eetkraampjes. Dat laatste is natuurlijk een plus.  

Welk eetkraampje ook alweer?
Op dag 1 bezoeken we de Longmen Caves. Twee grote rotsen, aan twee kanten van een rivier, waar al sinds 500 na Christus nissen met beelden van Boeddha zijn uitgehakt. Er zijn er ontelbaar veel, in allerlei formaten. Het grootste exemplaar is 16 meter hoog, maar juist het totaal aantal beelden en reliëfs maakt indruk.
Flawless.

Net een letterbak.
De kleinste Boeddha's.
De grootste.
En zijn wachten.
Op dag 2 nemen we de bus naar de Shaolin tempel, bekend van de Shaolin  monniken en hun kungfukunsten. Tip, koop je buskaartje bij het kantoor en niet bij de dames die rondlopen, zij vragen het dubbele. En bereid je goed voor. Er is ontzettend veel te zien en doen in het Shaolin complex.

Al snel zien we de eerste leerlingen oefenen op hun marcheren op een groot, betonnen veld, een hypnotiserend schouwspel. De jongens wisselen vloeiend van formatie en schreeuwen continu strijdkreten. Het lijkt meer op oorlog dan op spirituele verlichting.

Left.Right.Left.Right.Repeat.

Wataa!

Verderop zien we volleerde studenten een show opvoeren. Vooral het einde van de show, als alle leerlingen vliegend door de lucht en met hun wapens zwaaiend op ons af rennen is indrukwekkend.

We bezoeken de Shaolin tempel, het Bos van Duizend Pagoda’s en komen door de wat verwarrende kaart uit bij de ingang van het natuurpark van het complex. Dan maar een stevige wandeling. We beklimmen een berg langs een trap met meer dan 7.000 treden… Eenmaal boven genieten we van een ijsje en het mystieke uitzicht en pakken we de kabelbaan terug naar de pagoda’s.

Dé Shaolin tempel.
Stalen concentratie.
Slechts een paar van de Pagoda's

Het begin.

Ergens halverwege. Lucky number 64.

Het uitzicht op 3.000 meter hoogte.
Als we teruglopen naar de bus, wordt er nog steeds gemarcheerd. Arme jongens, je moet wel écht van kungfu houden.

Kiki en Mathieu

Volg ons op onze reis rond de wereld.

2 opmerkingen:

  1. Wat gaaf allemaal! En volgens mij zijn ze aan het tellen, heul hard... kunnen jullie nog wat met mn aantekeningen ;)

    BeantwoordenVerwijderen