Suzhou: Het Venetië van China

Na een rit van vijftien uur in de nachttrein, komen we gebroken aan in Suzhou. Door snurkers in de coupé hebben we beiden eigenlijk geen oog dichtgedaan, terwijl de slaaptrein verder comfortabel was. Goed, hebben we dat ook eens gedaan.

Soft sleeper coupé.








Om zes uur ’s ochtends komen we aan bij het hostel. De kamer is niet klaar dus lopen we een rondje door kleine steegjes en straatjes. Het is zondag en we zien de buurt langzaam ontwaken. Bij een klein eettentje waar het al een komen en gaan is, ontbijten we traditioneel Chinees. Gezoete rijstpap met twee soorten luchtig brood. Lekker!

Zondagochtend vroeg.

Kleine straatjes met in de achtergrond de grote pagoda.


Na een paar uur slaap bezoeken we die middag het Suzhou Museum, ontworpen door I.M. Pei. Een prachtig gebouw dat we al kenden van een documentaire, maar ook de collectie mag er zijn. Vooral de tentoongestelde tekeningen en schilderijen zijn prachtig.


Het Suzhou Museum ontworpen door I.M.Pei.

Een detail van de binnentuin.

Rust en rechte lijnen.


De dag erop slenteren we door de Humble Administrator’s Garden, het grootste tuinencomplex van Suzhou van een paar honderd jaar oud. Het complex is opgedeeld in waterpartijen, kleine heuveltjes, rotspartijen, tuinhuisjes en een grote bonsai collectie. Veel grote bomen dragen bloesem.


Mooie bloesem een verstopt tuinhuis.

Rotspartijtje.

Een van de waterpartijen met brug.

Verzameling Bonsai boompjes.


Op de derde dag gaan we op zoek naar de smalle grachten waar Suzhou om bekend staat. We lopen en lopen, maar zien alleen maar grote, drukke winkelstraten. Net als we het willen opgeven stuiten we op goud. Eén lange gracht met zijstraatjes, waar het duidelijk te doen is. We bezoeken er twee musea over Chinees cabaret en opera en drinken er koffie.


Een gracht met allerlei zijstraatjes.

Grachtenpandjes.

Worth it.



Op dag vier rusten we uit, maken nieuwe plannen en schrijven we. We komen alleen ons bed uit om een hamburger te gaan eten aan de andere kant van de stad. Twee uur zijn we er voor onderweg. Maar goed, zo zie je nog eens wat.

Kiki en Mathieu

Volg ons op onze reis rond de wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten