Eten in Indonesië: Thuiskomen en nieuwe ontdekkingen

Vijf jaar geleden bezochten we Sumatra, het grootste eiland van Indonesië. Nu kwamen we terug voor Java - maar ook voor het eten. En dan niet de vernederlandste Chinees Indische bami met een plakje ham of zoete en droge babi pangang, nee, voor echte Javaanse kippensoep, nasi campur en verse nasi goreng met saté.

We hadden het geluk dat onze vriendinnen Joshie en Eka ons meenemen naar de beste restaurants en eettentjes, we kenden al veel woorden op de menukaart en - bijna al het eten is sowieso van goede kwaliteit. We zijn nooit teleurgesteld en dat was fijn na het matige eten in Sri Lanka. Daarbij lieten Joshie en Eka ons veel nieuwe dingen proeven zoals soep van geitenkop, kippendarm en runderlong.

Het meest gebruikte ingrediënt in de Indonesische keuken is met stipt rijst. Vaak aten wij drie keer per dag nasi (rijst), soms als nasi putih (witte rijst) soms nasi goreng (gebakken) of nasi lontong (rijstcake). Een typisch Indonesisch ontbijt gerecht is nasi campur, de basis is witte rijst en daarbij krijg je allemaal verschillende kleine hapjes. Vaak gebakken pinda’s, gekookt of gebakken ei, gefrituurde tempé, tofu en sambal. Soms nog wat extra groenten of wat vlees. Het is altijd een verrassing, maar altijd lekker! Daar gaan we!

Nasi Campur met rendang, pikante groenten, gedroogde vis, kroepoek en chips.

Nasi Campur met tempe, garnalen, rendang, groenten, sambal, chips en gedroogde kokos.

Nasi Campur met gebakken ei, gekookt eenden ei, tempé, groenten en runderlong.

Nasi Campur bij de Chinees met varkensvlees! Gefrituurde varkenshuid, varkenssaté, varkensfilet, varkensworst, wat groenten, pinda's en sambal.

Nasi Campur met gedroogde vis, gekookt ei in sambal, bami, gebakken groenten, pinda's en temp.



















Soto (soep) is erg populair en zie je vaak bij tentjes langs de weg. Ideaal voor een snelle lunch en handig mee te nemen in een boterhammenzakje. De populairste variant is waarschijnlijk soto ayam (kippensoep). Lijkt natuurlijk erg veel op de Surinaams-Javaanse variant, maar op Java gebruikt men meer gember.

Kippensoep met veel kruiden, rijst en gekookt ei. 

Geitenkop soep! Eerst kies je welke onderdelen je van de kop wilt, bijvoorbeeld snuit, oor of wang. Daarna vult men het aan met een bouillon, citroensap en kamelenboter voor een romige smaak.

Soto Madura, rundersoep met grote stukken vlees die je daarna met rijst, bouillon en kroepoek eet. Heerlijk met ketjap manis, sambal en citroensap.

Wedang ronde soep. Een mix van gelei balletjes, rijst balletjes met pinda en een hele sterke gemberbouillon. Een van de mafste dingen die we aten.















Het eten in Indonesië verscheelt veel per regio. Daarom staat er vaak op de ruit van het restaurant uit welke streek men eten serveert. Bijvoorbeeld ‘Padang’ een streek in West Sumatra. Bij Waroengs Padang is het eten altijd lekker en vindt je onder andere rendang, gegrilde vis in sambal, saté en kip in een dikke, gele saus. Staat er op de ruit staat dat er varkensvlees wordt verkocht, dan kun je er 9 van de 10 keer vanuit gaan dat het een restaurant met Chinese eigenaars of invloed is, Indonesië blijft een moslim land, varken wordt bijna nergens gegeten.

Typisch gerecht uit de Pendang streek: kip, gele saus, groenten en kroepoek.



Een van de lekkerste ontdekkingen die we hebben gedaan is Konro, runderrib. Het vlees word gemarineerd en lang gekookt in een bouillon. Dan kun je ervoor kiezen om het vlees, net voordat het van het bot valt, te laten grillen op de barbecue. Vergelijkbaar met varkensspareribs, maar veel malser en groter. Geserveerd met witte rijst, pindasaus, zoete ketjap en citroenpartjes.


Konro Bakar van de grill en Sop Konro met verschillende sausjes.



Bij een kleine waroeng in Jakarta mochten we in de keuken kiezen. Het werd een klassiekertje: kip, ei, groenten en tempé. Kroepoek staat overal op tafel en mag je zelf pakken.





























In deze waroeng werd alles van de kip geserveerd. Wij kozen kippendarm, -hartjes, -niertjes en premature eieren. De huid, stukken maag en lever lieten we liggen.
Lunch gerecht met tempé, taugé en rijstcake in een zoutzure saus met gefrituurd ei. We waren de eerste Nederlanders die bij dit straattentje aten! Erg lekker.

In Surabaya bezochten we het legendarische restaurant Bu Rudy. Links: gestoofd rund met gefrituurde garnalen in beslag met gedroogde kokos en rijst. Recht: pecel, gekookte groenten met pindasaus, tempé en kroepoek met pinda's

Ideaal lunchgerecht, verse bakmi met kip en groenten in een bananenblad voor € 1,50.
















Dan hebben we nog de snackjes!! Ook in Indonesië konden we er geen genoeg van krijgen!

Verse home made ijsthee, we dronken er minsters 3 per dag! Es teh tawar (normaal) of Es teh manis (met heel veel suiker )


Vers broodje bakpauw van Luber. BAM!

Gefrituurde dumplings met pindasaus. Erg lekker!

Es Campur (ijs campur) Geschaafd ijs met van alles wat, gelei blokjes, vers en ingelegd fruit en een mierzoete siroop.

Dubbel gevouwen crepe gevuld met hagelslag genaamd Lekr.

Heerlijke, malse sate met soja saus, rauwe ui en pepertjes. Simpel, maar zo goed!
Wij houden van gefrituurde cassave, maar de combinatie met chocolade en kaas vonden we een beetje vreemd....

De Indonesische lumpia kent zijn oorsprong in Semarang. Die moesten we dus wel proberen toen we daar waren!














Kiki en Mathieu

Volg ons op onze reis rond de wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten