Yogyakarta: streetart, good vibes en Borobudur

Overal waar we komen op Java, iedereen heeft het over Yogyakarta. Ook de mensen die we op facebook om tips vragen, zeggen steevast: ga naar Yogyakarta. In de culturele hoofdstad van Java doen wij het rustig aan. We hebben er net zes dagen keihard vlammen opzitten, dat we met een niets-moet-alles-mag mentaliteit neerstrijken in ons gasthuis. Bovendien moet er gewerkt worden; Mathieu heeft twee nieuwe freelance opdrachten binnen.

We richten onze dagen daarom zo in dat we business met pleasure kunnen mengen. Ik werk in de ochtend en in de middag gaan we erop uit. Met de fietsen die we meekrijgen van het gasthuis verkennen we de kleine straatjes van onze buurt bomvol graffiti en street art en fijne restaurants, de toeristische Jalan Malioboro en we fietsen naar de andere kant van de stad voor een kookcursus gegeven door Erna. 

Het rechter meisje raakte met gemak het doel dat vijftig meter verderop staat.

Alle straten versierd voor Onafhankelijkheidsdag.

Overal graffiti. Yogya wordt ook wel Little New York genoemd.

Batik werkplaats bezocht.

Iemand heeft Mathieu's gedachten gelezen.

Meer graffiti. Helaas ook hier veel gekopieer.



We spreken af met Erna voor een groot hotel. Google maps heeft ons naar het verkeerde hotel gestuurd, dus komen we te laat voor onze afspraak. Gelukkig heeft Erna op ons gewacht. Voor we kunnen koken, doen we boodschappen op de markt. Verse groenten, specerijen en kip. Erna lijkt wat chagrijnig en gehaast, maar als we pratend naar haar huis lopen ontdooit ze wat. Erna werkt als PR-manager voor het universiteitsziekenhuis en zet zich daarnaast in voor de gelijke behandeling van kinderen met HIV. Ze woont nog bij haar moeder, als we bij hen thuis komen, zit zij gehurkt op de vloer van de woonkamer haar zelfgemaakte kroepoek in te pakken voor de verkoop. De kamer naast de woonkamer grenst aan de straat en is omgetoverd tot klein buurtwinkeltje.

In de kleine keuken leren we een aantal gerechten maken. Gefrituurde tempĆ©, geroerbakte baby maĆÆs met kwarteleieren, gebakken tofu, gefrituurde kip met witte rijst en een ijsthee gemaakt met guava en kaneel. De recepten vind je onderaan deze post. Tijdens het koken en het eten praten we over van alles en nog wat. De couchsurfers die Erna en haar moeder ontvangen, het overlijden van haar vader, haar zus die met een Australische couchsurfer getrouwd is, haar werk voor kinderen met HIV. Erna blijkt een goed en vooral sarcastisch gevoel voor humor te hebben. We schrikken en lachen hardop als zij, het petite meisje met een hoofddoek op, de uitspraak ‘Shit happens’ gebruikt.

Boodschappen doe je op straat.

De ingrediĆ«nten van vandaag. 

Wokking like a boss.

Feest!





De volgende dag bezoeken we Kraton, het paleis van de Sultan van Yogyakarta. Het paleis is vooral een plek waar gasten werden ontvangen en belangrijke bijeenkomsten plaatsvonden. Middenin het complex staat een enorme ontvangsthal, zonder muren. De sierranden tussen de palen waar het dak op rust worden gerestaureerd, geduldig wordt elke bloem opnieuw geschilderd. Eigenlijk leren we nog het meest over de sultan van de foto’s die in de bijgebouwen zijn tentoongesteld. Prachtige zwart-witbeelden die een andere tijd laten zien.

Op de dag voor Onafhankelijkheidsdag bezoeken we Fort Vredeburg. Zoals de naam al doet vermoeden, een fort gebouwd door de Nederlanders. Gebouwd met de smoes om Yogya te verdedigen tegen andere sultanaten, maar in werkelijkheid wilden de Nederlanders juist de Sultan van Yogya in de gaten houden. Het gebouw is in elk geval prachtig onderhouden en in de voormalige gebouwen en barakken zien we aan de hand van zo’n vijftig maquettes hoe IndonesiĆ« vocht om haar onafhankelijkheid in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Op een groot televisiescherm spelen we een spel waarvan het doel is zoveel mogelijk Nederlandse soldaten neer te schieten.

Gave vloer in het Kraton.

Een staatsieportret van een van de vorige sultans.

Drie keer raden waar dit is.


Natuurlijk is een bezoek aan Yogyakarta niet compleet zonder een bezoek aan Borobudur. De tempel ligt op een dik uur rijden van ons hostel vandaan, dus vertrekken we vroeg, in het donker. Zodra we in de minibus zitten, vallen we weer in slaap, terwijl we normaal allebei moeite hebben met slapen in bussen of auto’s. Op de parkeerplaats eten we ons ontbijt dat inbegrepen zit bij de rit. Twee witte boterhammen met jam en koffie. Geen nasi goreng? Of iets anders Indonesisch? Nee?

De tempel ligt er prachtig bij in het vroege ochtendlicht. We beklimmen de tempel op het gemak en nemen per etage de tijd om de goed bewaarde reliĆ«fs, Boeddha beelden en versierde bouwstenen te bekijken. Vooral de reliĆ«fs, 1.460 stuks, zijn indrukwekkend en verbeelden de wetten van karma, de geboorte van Boeddha en de verhalen over Boedha’s vorige leven. Toch valt de tempel een beetje tegen. Het is voor ons onmogelijk om niet de vergelijking met Angkor Wat in Cambodja te maken, de verloren stad met vergelijkbare Boeddhistische architectuur. Daar liepen we zes jaar geleden, drie dagen rond en dat maakte meer indruk.

Misschien hadden we dit oordeel niet hardop moeten vellen; als we het park verlaten komen we in een labyrint van eet- en winkelkraampjes terecht, het duurt een kwartier voordat we de parkeerplaats vinden. Bij deze alsnog onze excuses, Borobudur.

Gekkigheid voor de Borobudur tempel.

Drie gave Boeddha beelden.

Een klein deel van de reliƫfs.

Waker op een hoek van de tempel.

Verplichte Instagram yoga pose.

Meer beelden van Boeddha.







De recepten van Erna:

Als je al deze recepten bereidt, heb je voldoende eten voor vijf Ć  zes personen. Lekker met witte rijst, (rijst)kroepoek en goede sambal. Enjoy!

Gefrituurde tempƩ

Ingrediƫnten:
TempƩ
Drie tenen knoflook
Een kwart rode ui
Een teen laos (of gember)
Drie stukken lente ui
Bloem
Water
Zout

Bereidingswijze:
Snij de tempƩ in plakken, zo groot en dun als vierkante biscuits (+/- 5 mm).
Vermaal drie tenen knoflook met een kwart rode ui, een goede snuf zout en een teen laos.
Snij drie stukken lente ui in ringen.
Maak een beslag van bloem en water, zo dik als fruitsap, voeg een snuf zout toe.
Voeg het knoflook-ui-mengsel en de ringen lente ui toe aan het beslag.
Verhit een goede laag olie in een wok.
Haal de plakken tempƩ door het beslag. Zorg voor een dikke laag.
Frituur de tempƩ tot goudgeel.

De tempƩ kan ook vervangen worden met tofu.

Geroerbakte baby maĆÆs met kwartelei

Ingrediƫnten:
10 kwarteleitjes
zes kolven baby maĆÆs
Twee rode pepers
Drie tenen knoflook
Een kwart rode ui
Twee klontjes palmsuiker

Bereidingswijze:
Kook 10 kwarteleitjes gaar en pel ze.
Maak zes kolven baby maĆÆs schoon en snij ze in ringen van bijna een cm dik.
Snij twee rode pepers in langwerpige ringen. Hetzelfde geldt voor drie tenen knoflook en een beetje rode ui.
Verwarm wat olie in een pan en verwarm er twee klontjes palmsuiker in, dan snel de knoflook, peper en rode ui erbij. 
Kort fruiten, dan maĆÆs en eitjes toevoegen.
Vijf minuten roerbakken op middelhoog vuur.

Gebakken tofu

Ingrediƫnten:
Tien blokjes tofu
Vijf tenen knoflook
Zout

Bereidingswijze:
Vermaal vijf tenen knoflook met een halve theelepel zout. Leng dit mengsel aan met een klein beetje water.
Laat 10 stukjes tofu hier in weken.
Frituur de tofu dan tot goudgeel in een wok met een goede bodem olie.

Gefrituurde kip

Ingrediƫnten:
Zes stukken kip (drumstick)
Vier teentjes verse kurkuma
Een halve duim verse gember
Twee tenen knoflook
Zout

Bereidingswijze:
Was zes stukken kip (drumstick) met water.
Maak een marinade door vier teentjes verse kurkuma, een halve duim gember, twee tenen knoflook en wat zout te vermalen.
Smeer de kip ermee in.
Dan de kip in wat koud water koken, tien minuten.
Afgieten en dan de kip frituren in een wok zodat de huid krokant wordt.

Guava thee

Ingrediƫnten:
Palmsuiker
Drie stokjes kaneel
EĆ©n kruidnagel
Twee guava’s, in stukken gesneden
IJsblokjes

Bereidingswijze:
Voeg aan een grote pan water drie goede eetlepels palmsuiker, drie stokjes kaneel en Ć©Ć©n kruidnagel toe.
Breng dit aan de kook en laat het even koken. 
Voeg dan twee in partjes gesneden guava toe.
Vijf minuten meekoken dan meteen opdienen als warme thee of even laten afkoelen en toevoegen aan een glas gevuld met wat ijsblokjes voor ijsthee.

Kiki en Mathieu

Volg ons op onze reis rond de wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten