Het eten in Sri Lanka: middelmatig en verwesterd

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. We zijn niet echt onder de indruk van het eten in Sri Lanka. Misschien komt het doordat we drie weken verschrikkelijk verwend zijn in India. Misschien komt het omdat we nu terug kijken vanuit Indonesiƫ, na een heerlijke lunch. Misschien hebben we niet goed genoeg gezocht, misschien was het gewoon niet spannend genoeg voor ons.

Op de menukaarten vind je vaak hetzelfde, wat Chinese gerechten, gebakken rijst, veel westerse gerechten, spaghetti, pizza, hamburgers you name it. Aan de kust vind je veel gerechten met vis en als je geluk hebt, vind je hier en daar goede curry met rijst. Maar dit soort traditionele gerechten kookt men voor toeristen milder en zachter dan voor zichzelf. Vaak smaakt het flauw. EĆ©n keer smaakte twee verschillende curries exact hetzelfde.

We hebben een paar keer lekker gegeten, maar het merendeel heeft geen indruk gemaakt. We twijfelden zelfs of we deze post wel moesten schrijven. Maar we hebben toch wat kunnen vinden en wat foto’s bij elkaar gesprokkeld. En als je de magnetron frietjes en pezige hamburgers weglaat, lijkt het best nog wel wat.

Het ontbijt
Bij het hotel krijg je vaak een westers ontbijt. Dat bestaat uit wit toast, gebakken ei, wat fruit en koffie of thee. Sri Lankanen eten veelal dhal curry met hoppers of stringhoppers als ontbijt. Hebben wij ook gehad, maar helaas geen foto van gemaakt. Soms gingen we op avontuur en toen vonden we deze ontbijtjes.


Broodje gekookte ei met groene peper, ketchup en rode ui.

Met de klok mee: een suikerbol, een beignet van ui en een hartige loempia.

Balacing roti: Pannenkoekjes van rijstbloem met wortel en bosui.

Itli: kruimige cake van rijstbloem met kokossambal.

Beli Mal, een sterke, kruidige thee.


Lunch en diner
Los van het Westers en Chinees eten vind je dus vaak rijst met curries, met kokos sambal (erg lekker: geraspt kokosvlees, chillivlokken, fijngehakte tomaat en rode ui) en dhal. De basis voor deze gerechten is kokos of kokosmelk, verse curry bladeren en een goede lel zout en andere kruiden - als je geluk hebt. De lekkerste rijst met curries aten we in het White House in Haputale, waar Mariva elke avond heerlijk voor ons kookte met groenten uit haar eigen tuin.

Mariva's kookkunst: Rijst met bonen, jack fruit, kool, kip, komkommer met kokosmelk en dhal.

Met de klok mee, aardappelcurry, gebakken okra, bonen en dhal, rijst met papadum.  
Rijst met curry bij Emma's in Arugam Bay. Erg goed.

Gebakken rijst met komkommer, dhal, papadum, een soort aardappel en kip

Een voorbeeld van een matige curry met rijst. Westerse salade en taai rundvlees.


Snack
Op elke straathoek staat wel een klein winkeltje met snacks of vers fruit. Om de curries een beetje af te wisselen probeerden we deze snacks.

Geen lychees, maar het lijkt er wel op.

King coconuts all day.

Deze biscuits... 
Een soort kersachtig fruit, vers uit de kloostertuin van Adisham. 
Bij deze man kochten we een zakje nootjes die hard genoeg waren om een kies op te breken.

Geen kermis zonder suikerspin. Niet gegeten trouwens.

Heeft een verkoper niet genoeg wisselgeld, krijg je gewoon wat snoep.


Trein

In China, India en ook hier reizen gezinnen in de trein met hele tassen vol zelfgemaakt eten. En mannen krijgen vaak wat mee van hun moeder of vrouw. Onze tip, deel je eten met je mede passagiers, dat kan wat kleins zijn, wat fruit, chocolade of koekjes. Grote kans dat je er wat lekkers voor terugkrijgt, en als je gelukt hebt mag je zelfs aanschuiven voor de lunch. Hier ruilden wij een blokje matige melkchocolade voor zes boterhammen met ui, gedroogde vis en sambal en fruit toe.


Simpele boterham met sambal.

Kiki en Mathieu

Volg ons op onze reis rond de wereld.

1 opmerking:

  1. Misschien eens je hotel uitkomen als je gaat ontbijten. Hoe kan je dat eten in vredesnaam als "Sri Lankaans" beoordelen? Elk local tentje kan jou voorzien van een veel betere maaltijd. Wat een slecht stukje zeg..

    BeantwoordenVerwijderen